Milyen felelőségekkel jár az üzletvezetői pozíció?

Milyen felelőségekkel jár az üzletvezetői pozíció?

Üzletvezetőként dolgozni széleskörű felelőségekkel jár, ezokból pedig kvalitások hasonlóan változatos eszköztárával kell rendelkeznie azon munkavállalóknak, akik ilyen pozíciókban szeretnének elhelyezkedni. Feladataikat természetesen az is befolyásolja, hogy pontosan milyen üzletről is beszélünk: nem mindegy például, hogy egy kereskedelmi vagy egy vendéglátói egység vezetéséről beszélünk. Ettől függetlenül vannak bizonyos általános, az üzlettípustól független vezetői teendők, melyeket minden hasonló beosztású munkavállalónak el kell végeznie. Többek között ezen feladatokat fogjuk bemutatni a következőkben, illetve szót ejtünk arról is, hogy a munkakörben való sikeres helytálláshoz melyek az elengedhetetlen kompetenciák.

Milyen feladatokat lát el egy üzletvezető?

Ahogy azt a pozíció megnevezése is mutatja, az üzletvezetők feladatköre főként a vezetés és az irányítás köré összpontosul. Ezeket a feladatokat kategorizálhatjuk is, úgy mint: az üzlet belső terével, termékekkel, beosztottakkal, vásárlókkal és elemzéssel, ellenőrzéssel kapcsolatos vezetői feladatok. Ezen csoportok mennyiségéből is látszik, hogy a pozíció színessége, illetve az, hogy az ezzel járó felelősség korántsem csekély.

Az ület belső teréhez kapcsolódó üzletvezetői teendők közé sorolhatjuk például az igényeknek megfelelő belső elrendezés és polckép kialakítását, a gondoskodást a berendezések karbantartásáról és fejlesztéséről, továbbá az egyes környezetvédelmi és energiagazdálkodási előírások alkalmazását. A termékekhez kötődő tennivalók alatt értjük az árkijelzés biztosítását és ellenőrzését, a készletezés megszervezését és lebonyolítását, az áru átvételekor a számlák áttekintését és kiegyenlítését. A beosztottakkal kapcsolatban az üzletvezetők gyakorlatilag munkáltatói feladatokat látnak el, azaz döntenek a munkaerő felvételéről és elbocsájtásáról, kiadják a napi munkavégzés menetére irányuló utasításokat, adott esetben betanítják az új munkaerőt.

Természetesen az üzletvezetőknek is vannak a vásárlók kiszolgálásával összefüggésbe hozható feladataik, ebbe a csoportba tartozik például a panaszaik előírás szerinti kezelése, a jogiakról való tájékoztatás vagy a felvilágosítás a különböző lehetséges fizetési módokról. Az utolsó csoportot a már említett módon a különböző ellenőrzési és elemzési feladatok alkotják. Ezalatt értjük például a leltározás ellenőrzését, a különböző adminisztrációs teendők ellátását, az áruforgalmi mutatók kiszámolását és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony elosztását. Persze mindez csak ízelítő volt, további lehetséges feladatokért az alábbi cikket is érdemes elolvasni:

https://alfakapos.hu/ismerd-meg-az-uzletvezetok-munkajat/

Milyen képességek birtokában kell lennie egy üzletvezetőnek?

Az előzőekben felsoroltakból is látszik, hogy az üzletvezetői munkakör közel sem egyszerű, csak a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személy képes azt hatékonyan ellátni. Az egyik ilyen lényeges kvalitás az a szervezőképesség. Mint láthattuk az üzletvezetőknek több területhez kötődő feladataik is vannak, ezek összehangolása pedig nagymértékben igényli ezen képességet. További fontos jellemzője egy jó üzletvezetőnek, hogy felelősségteljes és rendkívül precíz a munkáját illetően. Valószínűleg ezen képességek létjogosultságát senkinek sem kell magyarázni – elég, ha csak a pozícióval járó anyagi felelősségekre gondolunk.

Ezen felül az üzletvezetőknek az emberi kapcsolatok kialakításában szerepet játszó tulajdonságok terén is jeleskedniük kell. Ez magában foglalja például a kiváló kommunikációs készségeket, empátiát, együttműködő készséget és emberismeretet. Ezek a kvalitások mind szükségesek ahhoz, hogy a vásárlókkal és a beosztottakkal is könnyedén megtalálják a közös hangot.

Miként válhat valakiből üzletvezető Győrben?

A kereskedelem vagy vendéglátás területén szerzett szakmai tapasztalat mellett természetesen az üzletvezetői pozícióban az iskolai végzettség is fontos szerepet tölt be. Ezek megszerzésére Győrben is van lehetőség, például az OKTÁV Továbbképző Központon keresztül Az intézmény képzés kínálatában szerepel egy 4 hónapos üzletvezetői kurzus, melynek előképzettségi feltétele a szakirányú kereskedelmi végzettség. További információk ezzel kapcsolatban:

https://oktav.hu/uzletvezeto-kepzes/gyor?idopont=19463

üzletvezető képzés

Jó lehetőséget biztosít továbbá a Best Work Kft. boltvezetői képzése is, melynek során mindössze 2 hónap alatt tehetnek szert ilyen jellegű képesítésre a jelentkezők. A tanfolyam jellemzően hétvégi ütemezéssel kerül megrendezésre, az előfeltételek között pedig ezesetben is megjelenik a kereskedelmi szakirányú előképzettség. Bővebb információk:

https://pszichologuskepzo.hu/tanfolyamok/okj-szakkepzesek/boltvezeto-kepzes/

Ha pedig már rendelkezünk képesítéssel és a tudásunkat a munkaerőpiacon hasznosítanánk, akkor mindenképpen nézzünk a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.