Videó-önéletrajz: egy lehetőség arra, hogy kitűnjünk a tömegből!

Videó-önéletrajz: egy lehetőség arra, hogy kitűnjünk a tömegből!

Bizonyos meghirdetett pozíciókért hatalmas verseny folyik a pályázók között, így természetes, hogy a legtöbben elgondolkodnak azon, hogy milyen lehetőségeik vannak kitűnni a tömegből. A videós tartalmak manapság virágkorukat élik, tehát várható volt, hogy előbb-utóbb az álláspályázók eszköztárába is beszivárog valamilyen formában a videó készítés. Ez meg is történt, méghozzá videó-önéletrajz formájában, ami itthon ugyan még nem egy bevett gyakorlat, ugyanakkor várhatóan a jövőben egyre többen fognak ehhez a módszerhez nyúlni annak érdekében, hogy kitűnjenek a többi jelentkező közül. Éppen ezért a következőkben összefoglaljuk, hogy pontosan mi is az a videó-önéletrajz, mikor érdemes azt egyáltalán elkészíteni és mire figyeljünk a leforgatása közben.

Mi az a videó-önéletrajz?

A videó-önéletrajz egy rövid bemutatkozó videó, lényegében a pályázó önéletrajza videós formában. Ez azt jelenti, hogy a pályázó nem csak bemutatkozik egy ilyen anyagban, hanem összefoglalja megszerzett képesítéseit, elsajátított készségeit és eddigi munkatapasztalatait. Összességében tehát egy nagyszerű lehetőség arra, hogy jelentkezésének tényét úgymond nyomatékosítsa és maradandó első benyomást keltsen leendő munkáltatójában.

Mikor érdemes videó-önéletrajzot készíteni?

A videó-önéletrajz elkészítése előtt érdemes némi kutatómunkát végezni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyáltalán van-e értelme elkészíteni az anyagot. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy jelentkezéskor nincs is lehetőségünk videós formátumot csatolni, mivel a hirdető cég kizárólag a hagyományos módon elkészített pályázati anyagok feltöltését várja.

Érdemes továbbá a megpályázott munkakört is szemügyre venni, mivel magától a pozíciótól is függhet, hogy mennyire érdemes videós bemutatkozó anyagot készíteni. A kreatív munkaköröknél ez kifejezetten tanácsos lehet, gondoljunk csak bele, hogy például egy marketinges, szövegírói vagy egyéb tartalomszerkesztő állásoknál pont ez jelentheti a bizonyítékát kreativitásunknak, rátermettségünknek.  

Mire érdemes odafigyelni a videó-önéletrajz elkészítésekor?

A videós formátum önmagában természetesen nem garancia a sikerre, ezesetben is nagy hangsúlyt kell fordítani az igényességre. Mindenképpen ügyeljünk a jó hang- és képminőségre, továbbá fontos, hogy olyan háttér előtt forgassuk le a videót, ahol nincsen semmi olyan kirívó tényező, ami elvonhatná a figyelmet rólunk.

Videós önéletrajz készítése

A videó tartalmát, vagyis az elmondani kívánt információkat előre tervezzünk meg, mondhatni készítsünk egy forgatókönyvet hozzá. Az első pár másodpercet érdemes kitüntetett módon kezelni, azaz a videó eleje legyen figyelemfelkeltő – persze a jó ízlés keretei között. Ezt követően a karrierutunkat érdemes a történetmesélés eszközeivel bemutatni, azaz olyan szakmai anekdotákról számoljunk be, amelyek a szakmai rátermettségünket bizonyítják. Mindezt 60 és 90 másodperc hosszúságban tegyük, és semmi esetre se essünk abba a hibába, hogy hosszas és monoton történetmesélésbe kezdünk.

Mindenképpen törekedjünk arra, hogy önazonosak maradjunk. A szöveges formátumban íródott önéletrajznak megvannak a maga korlátai, például sokkal kevésbé tudjuk felvillantani az egyes személyiségjegyeinket. Ettől függetlenül nem szabad, hogy a videó-önéletrajzban átessünk a ló túloldalára és maníros módon próbálnánk kihangsúlyozni az erősségeinket, esetleg hamis képet festeni a valóságról. Ehelyett adjunk önmagunkat, legyünk őszinték és azokat az értékeinket mutassuk be, melyeket valóban képviselünk – ezt többek között a győri munkáltatók is értékelni fogják.

A videó végét érdemes cselekvésre ösztönzéssel zárni, melynek során a videóban feltüntetett elérhetőségeinken történő megkeresésre bíztatjuk a munkáltatót. Végül pedig azt is fontos megjegyezni, hogy a videó mellé továbbra is tanácsos hagyományos formátumú önéletrajzot is csatolni, amivel kapcsolatban ezekben a cikkekben olvashatunk néhány jótanácsot:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/938/a-sikeres-allaskereses-kulcsa-egy-jol-osszerakott-oneletrajz

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1006/igy-dobhatjuk-fel-az-oneletrajzunkat

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/967/az-oneletrajz-leggyakoribb-buktatoi

Ha mindezek tudatában készen állunk a pályázásra, látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb álláslehetőségekért.

 

GyorAllas.hu / N.G.