Mivel foglalkozik egy műszaki menedzser?

Mivel foglalkozik egy műszaki menedzser?

A műszaki menedzser megnevezés elsőre talán furcsán hangozhat, és jó eséllyel sokaknak okozna gondot a feladatkörük definiálása. Esetükben mérnöki és közgazdaságtani ismeretekkel rendelkező szakemberekről beszélünk, ami egy kiváló kombináció a munkaerőpiaci elhelyezkedést illetően. Gyakorlati példát említve egy műszaki menedzser nem csak megtervezni képes egy mérnöki konstrukciót, hanem adott esetben ki is számolja, hogy ennek legyártása megéri-e a vállalat számára. Ilyen sokrétű ismereteknek a birtokában rengeteg lehetőség nyílhat meg a munkavállók előtt, hisz személyükben olyan szakemberre tesznek szert a vállalatok, akik egyfajta hidat képeznek a cég gazdasági és műszaki osztálya között. A következőkben tehát a műszaki menedzserek szakmáját fogjuk alaposabban körbejárni, beleértve az elhelyezkedési lehetőségeket és a képesítés megszerzésének mikéntjét is.

A műszaki menedzsment története

A műszaki menedzserek pozíciója fontosságának megértéséhez érdemes visszatekinteni egy kicsit a múltba. A szakma gyökerei a 20. század elejére vezethető vissza, de az igazi kibontakozása annak második felére datálható. Az 1950-es években számtalan, különböző profilú mérnököt szippantott be a vállalati élet, akik szépen meneteltek fel a céges hierarchiában egészen a vezető pozíciókig. A vezető feladatok azonban már megköveteltek olyan jellegű gazdasági ismereteket is, amelyekkel ezen szakemberek nem rendelkeztek.

A helyzetet csak súlyosbította a ’70-es években kirobbant energiaválság, ami még inkább fokozta az igényt a gazdaságosabb termelésre. Az ezt követő években az igény továbbra is fokozottan fennállt műszaki és gazdasági területen is helytálló szakemberek kinevelésére, míg végül a 20. század végén önálló alkalmazott tudománnyá fejlődött a műszaki menedzsment. Napjainkban jól kiforrott, elterjedt és elismert tudományként tekintünk ezen területre, mivel a radikális ütemben változó világunkban minden korábbinál fontosabb, hogy egy szakember széles ismereti körre kiterjedő gondolkodásmóddal rendelkezzen. További információk a tudományág fejlődésével kapcsolatban:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1szaki_menedzsment

Elhelyezkedési lehetőségek műszaki menedzserként

A műszaki menedzserek érdeklődési körüktől, egyetemi specializációjuktól függően több területen is elhelyezkedhetnek. Jó lehetőségeket kínálhat számukra például egy autóiparban, gépiparban, elektronikai iparban vagy építőanyag iparban tevékenykedő gyártóvállalat. Tudásukat emellett közlekedési, logisztikai és kereskedelmi vállalatoknál is sikerrel kamatoztathatják, de helytállhatnak akár a közszférában is.

Műszaki menedzser szakma

Konkrét munkakört említve a műszaki menedzser képesítéssel rendelkező szakemberek gyakran projektvezetőként, projektmenedzserként tevékenykednek a vállalatoknál. Fő feladatuk ilyenkor, hogy több terület összehangolt munkavégzését biztosítsák, de emellett felelősségük az üzleti terv elkészítésére, a piac elemzésére, az erőforrások tervezésére és a projekt előrehaladásának monitorozására is kiterjed. További részletek a projektmenedzserek munkakörével kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/950/amit-a-projektmenedzserek-munkajarol-tudni-erdemes

Képzési lehetőségek Győrben

Győr városában a Széchenyi István Egyetem képzésén keresztül van lehetőség műszaki menedzser diplomára szert tenni. A képzés összesen hét félévből áll, és a nappali munkarend mellett távoktatás formájában is indul. A tanulmányaik során a hallgatóknak specializálódniuk is kell, aminek lehetséges irányultságait az alábbi területek adják: gyártási és minőségbiztosítási folyamatok, ipari logisztika (távoktatásban csak ez a specializáció az elérhető), járműmenedzser, projektmenedzsment. Az alapképzés befejezését követően a hallgatók akár a műszaki menedzser mesterképzésének keretein belül is folytathatják tanulmányaikat. Bővebb információk a szakról, illetve a bemeneti feltételekről az egyetem honlapján:

https://felveteli.sze.hu/muszaki-menedzser-bsc-1

Ha pedig képzettség birtokában az elhelyezkedési lehetőségeket keresed, mindenképpen látogass el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legújabb nyitott pozíciók között.


GyorAllas.hu / N.G.