Elhelyezkedési lehetőségek nyelvtudással

Elhelyezkedési lehetőségek nyelvtudással

Manapság egyre kevesebb olyan álláshirdetést találunk, amelyben a pozíció betöltéséhez legalább előnyként ne tüntetnék fel a nyelvtudást. Persze gyakran elég mindössze az alapfokú tudás megléte, bizonyos munkakörök esetében aktív nyelvhasználóknak is kell lennünk ahhoz, hogy eséllyel pályázzunk az állás elnyerésére. A következőkben összefoglaljuk, hogy miért is olyan fontos a nyelvtudás a munkaerőpiaci boldogulásunkat tekintve, illetve bemutatunk néhány olyan területet, ahol létfontosságú, hogy rendelkezzünk ilyen jellegű kvalitásokkal.

A nyelvtudás szerepe, fontossága a munkaerőpiacon

Manapság már nem túlzás kijelenteni azt, hogy az angol szinte minden munkakör esetében alapvető elvárás – és nincs ez másként természetesen Győrben sem. Fontos azonban azt is kihangsúlyozni, hogy a legtöbb esetben nem elég csupán a nyelvtudást igazoló nyelvvizsga megléte, hanem gyakorlatban is képesnek kell lenni alkalmazni az elsajátított tudást. Abból adódóan, hogy az angol nyelvre ily módon szükségszerű tudásként tekintenek a munkáltatók, érdemes lehet energiát fektetnünk abba, hogy második vagy akár harmadik idegen nyelvet is elsajátítsunk, növelve ezzel a munkaerőpiaci értékünket.

Az angol mellett ma Magyarországon leginkább németet és franciát lehet érdemes tanulni, erre mutatkozik ugyanis a legnagyobb kereslet a piacon. Fontos kihangsúlyozni, hogy az önéletrajzunkban semmi esetre sem tanácsos valótlant állítani a nyelvtudásunkkal kapcsolatban, mivel ha az ténylegesen szükséges a munkakör betöltéséhez, akkor jó eséllyel le is fogják tesztelni, és talán nem kell részletezni, hogy milyen kellemetlen szituációkat szülhet az, ha a tudásunk nem egyezik meg a CV-ben leírtakkal. Általánosságban egyébként azt szokták tanácsolni, hogy a beszélt nyelveket középszinttől érdemes feltüntetni, és amennyiben több nyelvet is beszélünk, koncentráljunk azokra, amelyek fontosak lehetnek a munkahelyi hétköznapok során. További információk a nyelvtudás munkaerőpiaci szerepéről az alábbi cikkben:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210903/az-angol-mar-keves-egy-zsiros-allashoz-ilyen-nyelvtudast-kovetelnek-meg-a-nagy-cegek-1117436

Ezekben a pozíciókban elengedhetetlen a nyelvtudás

Magasszintű nyelvtudás esetén jó eséllyel próbálkozunk például beszerzői vagy egyéb logisztikai munkakörökben. Ez nem csoda, hisz ezekben a pozíciókban rendszeresen kell egyeztetni külföldi partnerekkel, beszállítókkal, fuvarozókkal is, melynek során a kommunikáció természetesen idegen nyelven zajlik. Értékes kompetencia lehet ezenkívül a bankszektorban is a nyelvismeret, ahol a statisztikák szerint, ha a munkavállaló olyan pozícióba kerül, ahol elvárt ezen kvalitás, akkor akár meg is duplázódhat a bére. Nem mehetünk el az informatika és a nemzetközi szolgáltatóközpontok (SSC) területén végzett munkák mellet sem, ezeken a pályákon elhelyezkedve ugyanis szintén a napi rutin része az idegennyelv-használat. A turisztikai munkakörökben – nem túl nagy meglepetésre – hasonló módon fontos, hogy a munkavállaló készség szintjén beszéljen legalább angolul, ami mellé a német tudás külön előnyt jelenthet.

Elhelyezkedés nyelvtudással

Bizonyos hivatások esetében nem csak, hogy elvárt a nyelvtudás, hanem konkrétan ezen kompetencia köré épül a pozíció feladatköre. Erre lehet példa a fordítók, tolmácsok vagy a nyelvtanárok szakmája. Ezenkívül az ügyfélszolgálati munkákra szóló álláshirdetések között böngészve is rendre találhatunk olyanokat – például Győrben is –, amelyek kifejezetten a külföldi ügyfelekkel, partnerekkel való kapcsolattartást és tájékoztatást nevezik meg ellátandó feladatként. Az ügyfélszolgálatos pozíciók jellemzőit egyébként az alábbi cikkben foglaltuk össze:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/946/fokuszban-az-ugyfelszolgalati-poziciok

Ha pedig a nyelvtudást igénylő legfrissebb álláslehetőségekre vagyunk kíváncsiak, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.